Zwyczaje i kuchnia Sarmatów

W okresie baroku uwielbiano wystawne biesiady i uczty. Jedzono na nich zazwyczaj tłuste potrawy mięsne, ryby, nabiał i dodatki warzywne. Wszystko było suto zakrapiane alkoholem. Najpopularniejszymi daniami były: żurek, pieczona kaczka, barszcz czerwony, a także rosół, pierogi i ryby. Najczęściej stosowano przyprawy orientalne, takie jak szafran i pieprz. Potrawy podawano na dekorowanych półmiskach i talerzach. Dania, a w szczególności desery, kunsztownie ozdabiano. Uczty trwały bardzo długo, towarzyszyła im huczna muzyka i tańce. Przy jedzeniu chętnie rozmawiano. Często dochodziło do sprzeczek i bójek. 

Małżeństwa zawierane były zazwyczaj w wieku 20-25 lat u kobiet i 25-29 lat u mężczyzn. Decydujący o ślubie był majątek, a nie uczucie przyszłych małżonków. Rolą kobiety było zajmowanie się domem, mężczyźni często wyjeżdżali na sejmiki, Sejmy, różne odpusty, procesy sądowe.

 

Obrazy Fransa Snydersa, które pokazują, jak bardzo obfite były posiłki Sarmatów:

                                                                   „Spiżarnia”

„Martwa natura z homarem”

„Martwa natura z damą i papugą”

„Kosz owoców”

„Kucharka z jedzeniem”

 

Obraz Jacoba Jordaensa „Król pije”

Obraz Abrahama van Beyerena „Martwa natura”

Obraz Aleksandra Orłowskiego „Uczta u Radziwiłłów”

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>